sobota 16. februára 2008

Spotreba Apple Mighty Mouse

Som fakt Apple závislí a tak som po kúpe MacBooku dlho nevydržal a bežal si zadovážiť Wireless Mighty Mouse. Štandardne sa s ňou dodávajú Energizer E2 baterky, tie vydržali vyše dvoch mesiacov. Po nich som začal používať dobíjateľné 2600mA batérie a tam začali problémy. Batérie vydržali maximálne 2-3 dni použitia, už som sa aj obával čí som svojej myši neublížil. Ale naskytlo sa mi jednoduché vysvetlenie. Pri použití akumulátorov som nedosiahol na indikátore nabitia v Macu nikdy 100% aj pri plnom nabití.
Rozdiel medzi štandardnou batériou a akumulátorom je hlavne v dodávanom napätí zatiaľ čo batéria má pri plnej kapacite 1.5V a s vybíjaním táto hodnota dosť klesá, akumulátor dodáva napätie 1.2V a táto hodnota klesá pomalšie. Tak som si kúpil štandardné batérie za pár korún a vydržali niečo cez 2 týždne, po téjto skúsenosti som si zakúpil kvalitné Energizer batérie a podla doterajšej spotreby to vyzerá minimálne na mesiac výdrže.
Američania sú teda asi viac zameraný na štandardné batérie ako na dobíjatelné a parametre myšky sú aj na to odladené.
Aktualizované: batérie nakoniec vydržali 2 mesiace.

piatok 15. februára 2008

Prvé skúsenosti s Aperture 2

Dnes som si konečne stiahol trial Aperture 2, mal som jemné skúsenosti s Aperture 1.5 a chvíľu som skúšal pracovať s Lightroom 1.3 no musím povedať že Aperture 2 ma fakt prekvapil a podáva úžasné výsledky. Aperture 1.5 bola vždy najviac vyčítaná rýchlosť a slabá podpora novších foťákov. S podporou to je zase na chvíľu zažehnané no ale čo sa týka rýchlosti je to fakt úžasné. Rozdiel oproti 1.5 stojí naozaj za každý cent za upgrade. Novinky ako quick preview a nové uživateľské prostredie nechávajú Lightroom vyzerať dosť slabo.

utorok 12. februára 2008

Update pre Apple TV

Apple sa v posledných dňoch naozaj rozbehol a po update pre Leopard a novom Aperture vypustil do sveta aj nový update pre Apple TV. Tento prináša nové vlastnosti prezentované na Macworlde a bol už veľmi očakávaný. Viac informácii napr. tu.

Aperture 2.0

Apple dnes predstavil novú verziu Aperture. Za oproti staršej verzii nižšiu cenu $199 a ako upgrade $99. Každý kto si zakúpil Aperture 1.5 od 1.1.2008 až do 14.3.2008 si môže upgrade zadovážiť za $9.95
Aperture 2.0 obsahuje vyše 100 noviniek ako napr. zlepšený RAW konvertor, rýchlejší preview mode, jednoduchší interface a mnohé ďalšie.

Zaújimavosti z PMA 2008

Na konci januára vznikol nový podcast, TWIP (This Week In Photography), každý kto rád fotí a baví ho fotografia tak vrele odporúčam. A vďaka týmto ľudom som sa dostal práve k týmto veľmi zaujímavým novinkám.
Canon predstavil dosť úžasný objektív Canon 800mm EF F56 IS USM, je to najdlhšie sklo od Canonu s hmotnosťou 4.5kg a stabilizáciou obrazu.
Ďalšie hlavne dosť drahé sklo predstavila Sigma APO 200-500 F2.8 EX DG s telekonvertorom dokonca 400-1000 F5.6 tieto úžasné parametre si ale vyžiadali trocha vyššiu hmotnosť 15-tich kg.
Pohľadom trocha do budúcnosti je Casio Exilim Pro EX-F1, tento kompakt dokáže snímať fotografie v plnom rozlíšení 6Mpixel rýchlosťou 60obr./s pričom dokonca 20 pred stlačením spúšte a 40 po stlačení po maximálnu dobu 1 sekundy. A videO dokonca rýchlosťou 1200obr./s pri rozlíšení 336x96.
Alex Lindsay v hore spomínanom podcaste načrtol jedno úžasnú myšlienku v kombinácii s touto rýchlosťou snímania, predstavte si že fotoaparát dokáže nasnímať v okamihu stlačenia spúšte aspoň 20 snímkou pritom každý snímok s inými nastaveniami, táto možnosť by potom dávala úplne nové možnosti neskoršieho nastavenia, čiže je by bolo jedno ako nastavíte foták jednoducho len namierite a odfotíte a o zbytok sa už postaráte pri počítači, ako napr. nastavenie clony, ISO, atd.

pondelok 11. februára 2008

Výmena Y za Z

Ako jediné nastavenie klávesnice používam Slovenskú QWERTY klávesnicu. No moja hardwarová slovenská QWERTZ klávesnica k tomu až tak nesedí. A tak prečo nevymeniť Y a Z?
Asi pól hodinu som podvihoval klávesy nazeral pod ne a študoval obrázky na webe a potom som sa pustil do toho. Moje náradie nebolo moc profesion
álne keďže nie som doma, ale stačilo. 
Takže čo je treba?
MacBook a ostrý predmet v mojom prípade kuchynský nôž.

Podstata môjho postupu bola v tom že som odtlačil plastovú nožičku klávesy s úchytu na MacBooku, následne to už nie je žiaden problém klávesu odobrať.

Nasledovné vloženie klávesy funguje presne tak isto iba opačným smerom.
A tu ešte pohľad na konštrukciu.

nedeľa 10. februára 2008

Tsunami "Apple" Legacy

Mac OS X 10.5 používam už dosť dlho a ešte stále bez zapnutého Time Machine. Celý ten čas sa chystám na nieaký externý USB disk, pred pár dňami som sa aspoň trocha priblížil kúpou HDD Framu  od Tsunami a v blízkom čase ho snáď aj naplním novým 2.5" HDD.
Keďže som chcel aby sa aspoň trocha priznával k môjmu MacBooku troška som ho upravil.
Podľa nálepky jabĺčka priloženej pri každom produkte Apple som si spravil šablónu. Okolo tejto šablóny som si do nálepku vyrezal jabĺčko a nalepil ju na disk, taktiež som oblepil aj celý disk.
Čistú plochu som opieskoval. A tu je výsledok: